Ontmoet verpleegkundige Liset

 

Wie: Liset Nijman
Functie: Verpleegkundige i.o. Arkin Ouderen

“Na jaren te hebben gewerkt met mensen met een verstandelijke beperking heb ik op mijn 30ste de switch gemaakt naar de psychiatrie. Ik had meer behoefte aan afwisseling en uitdaging in mijn werk. Inmiddels werk ik alweer zes jaar in de ouderenkliniek en ben ik nog steeds niet uitgekeken op deze doelgroep. Als verpleegkundige op de ouderenkliniek houd ik mij bezig met zowel de psychische als de somatische problemen van de cliënten. De verbanden, het onderscheid en de gevolgen van deze zorgonderdelen maken het werk voor mij interessant.

Het werk is afwisselend, net als de cliënten. Mijn werk bestaat uit het begeleiden van cliënten met verschillende stoornissen, zoals een bipolaire, angst- of depressieve stoornis. Ook zijn er cliënten met psychotische belevingen. Tevens komt het voor dat er intensieve 1-op-1-zorg geboden moet worden in de afzonderingskamer.

Ik help de cliënten met de alledaagse verzorging, verstrek medicatie en ik bied ondersteuning bij de maaltijden. Buiten deze werkzaamheden gebeurt nog veel meer op een dag. Ik observeer cliënten, heb overleg met andere disciplines en begeleid nieuwe leerlingen. Daarnaast voer ik opnamegesprekken, doe de administratie en ik sta familie te woord.

Bij het begeleiden van de oudere cliënt komen er ook taken van het alledaagse leven bij kijken. Zoals bij het douchen of het aan- en uitkleden. Persoonlijk vind ik deze taken erg leuk om te doen. Deze taken geven mij de kans om de cliënt goed te observeren en het schept een moment tussen mij en de cliënt. Soms komen hier inhoudelijke gesprekken uit voort en soms gaan cliënten over hun leven vertellen. Door de leeftijd is het mooi en speciaal om te horen hoe zij hun leven hebben geleefd.

Ik heb de kans gepakt om door te groeien in het verpleegkundig vak en volg momenteel de hbo-V-opleiding via Arkin. Door deze opleiding te volgen krijg ik verdieping van het vak en de doelgroep; ouderenpsychiatrie.

Als team bevinden wij ons in de ontwikkelingsfase van het “mee-roosteren”. Dit betekent dat wij meer regie krijgen over het rooster zodat het beter aansluit op de persoonlijke situatie. Voor mij zijn dit voorbeelden dat Arkin een organisatie is die staat voor vooruitgang en ontwikkeling.”