Verpleegkundige Mirjam

Mirjam Haan volgde ooit – in het jaar 1995 – de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige. Daarna had ze een korte carrière in de psychiatrische zorg. Vandaaruit maakte ze een uitstapje – noem het gerust een ‘uitstap’ – naar de somatische zorg en uiteindelijk koos ze 20 jaar later op 52-jarige leeftijd toch weer voor de psychiatrie. Inmiddels werkt ze ruim drie jaar voor Arkin en weet ze het zeker: hier zit ze op haar plek. Omdat ze na het behalen van haar diploma tot psychiatrisch verpleegkundige relatief weinig werkervaring in de psychiatrie heeft opgedaan, besloot ze vorig jaar te starten met de masteropleiding GGZ-Verpleegkunde: “Ik had zin om in de laatste 15 jaar van mijn werkende leven nog eens goed te worden uitgedaagd.”


Twintig jaar ervaring in de somatische zorg
Mirjam begon in 1995 aan de inserviceopleiding tot psychiatrisch verpleegkundige bij een ggz-instelling: “Ik heb toen drie jaar in de psychiatrie gewerkt. Daarna heb ik de overstap naar de somatische zorg gemaakt.” Er was destijds een nieuwe opleiding tot POH-somtatiek die ze intern bij een andere zorginstelling volgde. En daar is ze vervolgens zo’n twintig jaar blijven werken.

De overstap naar Arkin
Hoewel Mirjam al lange tijd behoefte had aan een nieuwe uitdaging, bleef ze toch jarenlang op dezelfde plek werken. “Want iedere keer wist ik er toch wel weer iets bij te bedenken dat mijn functie opnieuw een beetje uitdagend maakte. Tot eigenlijk zo’n vier jaar geleden.”

Ze vertelt: “Op een dag zag ik een vacature voorbijkomen voor verpleegkundige bij de Spoedeisende Psychiatrie (SPA).” Ze besloot op haar tweeënvijftigste aan dit nieuwe avontuur te beginnen. Inmiddels is ze nu al zo’n drie jaar in dienst bij Arkin. Ze werkt als verpleegkundige bij de SPA op de Eerste Constantijn Huygensstraat.

Nieuwe uitdaging in laatste 15 jaar voor pensioen
Mirjam was echt klaar voor – zoals dat vaak genoemd wordt – een nieuwe uitdaging. “Ik had zin om in de laatste 15 jaar van mijn werkende leven nog eens goed te worden uitgedaagd”, zegt ze daarover. “Het zou toch zonde zijn om die laatste jaren maar uit te zitten op een plek waar je eigenlijk geen energie meer van krijgt?”

Alle begin is moeilijk
In de somatische zorg hield Mirjam zich voornamelijk bezig met lichamelijke ziektes. Ze nam daarbij lichamelijke klachten en symptomen van patiënten onder de loep. Het ging er daar heel anders aan toe dan op haar huidige werkplek: “In de somatische zorg wordt heel protocollair gewerkt”, vertelt ze. “Terwijl ik merk dat er bij de crisisdienst nauwelijks volgens protocol wordt gewerkt.” Die overgang vond ze best lastig. Daarnaast was ze inmiddels zoveel jaren ‘uit’ de psychiatrie geweest, dat ze veel up-to-date kennis uit dat vakgebied miste. “De psychiatrische zorg zag er vroeger zo anders uit dan nu.”

Masteropleiding GGZ Verpleegkunde
“Het diploma dat ik destijds behaalde heeft natuurlijk nog steeds heel veel waarde. Maar mijn kennis was van die tijd.” Om ook in deze tijd goed mee te komen op de afdeling waar ze werkt, besloot Mirjam samen met haar leidinggevende dat het volgen van de masteropleiding GGZ-Verpleegkunde een goed idee zou zijn. “Ik wilde graag iets doen om ervoor te zorgen dat ik meer actuele kennis zou opdoen. En Arkin bood mij die kans! Dat vind ik geweldig.” Mirjam volgt de masteropleiding aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Kennis gooi je nóóit weg
“Als je zoals ik bij Arkin binnenkomt en nog veel moet leren, zijn daar gelukkig heel veel mogelijkheden voor”, geeft Mirjam aan. In het begin maakte ze zich weleens zorgen dat ze al haar kennis over somatische zorg nooit meer zou gebruiken: “Ik was bang dat ik die kennis nu zou ‘weggooien’.” Inmiddels weet ze wel beter: in de laatste fase van de masteropleiding GGZ-Verpleegkunde schrijft ze een scriptie over de somatische screening in de ggz. Daarin combineert ze haar kennis over somatische en psychiatrische zorg: “Ik vind het prachtig dat ik die twee werelden allebei ken en kan combineren in mijn onderzoek”, vertelt ze trots. “Die extra kennis over somatische zorg komt mij nu in de psychiatrie juist heel goed van pas.”

Smaakt naar meer
Mirjam gebruikt deze opleiding niet als springplank om hierna iets anders te gaan doen, maar juist om binnen haar huidige functie nóg vaardiger te worden: “Een leuke bijkomstigheid is dat ik merk dat ik het ontzettend leuk vind om te studeren. Ik krijg er heel veel nieuwe energie van om nieuwe dingen te leren. Ik zou haast zeggen dat het naar meer smaakt”, lacht ze. “Maar voorlopig zit ik in mijn huidige functie heel goed op mijn plek.”

Het is nooit ‘te laat’
Juist doordat Mirjam op wat latere leeftijd de overstap – of terugkomst – naar de psychiatrie heeft gemaakt, brengt ze bijzonder veel kennis en ervaring met zich mee. Misschien niet uit de psychiatrische zorg, maar wél uit de zorg: “Je neemt weer zulke andere ervaringen mee dan als je net aan je carrière begint”, zegt ze daarover. “Het maakt je als verpleegkundige juist uniek als je ervaringen uit een ander werkveld hebt.” Mirjam wil andere verpleegkundigen op het hart drukken dat het niet uitmaakt hoe oud je bent of hoe ‘laat’ het is: het is altijd leuk om te studeren en nieuwe dingen te leren.

Benieuwd naar de masteropleiding GGZ-Verpleegkunde? Kom dan naar de open avond die de Hogeschool van Amsterdam (HvA) op 16 april organiseert!