Ontmoet groepsbegeleider Xianna

Naam: Xianna Wielkens
Functie: Groepsbegeleider KBO
Specialisme: Jellinek

“Ik ben eerst gaan flexen via het Flexbureau van Arkin om te kijken welke functies er allemaal zijn en wat mij leuk leek. Zo ben ik in contact gekomen met Jellinek en ik dacht, dit is wel wat anders! Uiteindelijk heb ik de overstap gemaakt naar de KBO van Jellinek.

Ik heb gekozen voor Jellinek, omdat ik affiniteit heb met verslavingszorg en omdat ik mij prettig voel in het open kader. Ik maakte een afweging tussen gedwongen of open kader. Ik vond het daarbij toch fijn dat cliënten vrijwillig werken aan hun hulpvraag/zorgvraag. Vaak is het beeld van het open kader dat het saai is, maar dat is het juist helemaal niet! Je bent intensieve zorg aan het bieden. Cliënten volgen een intensieve behandeling en worden 6 weken opgenomen. Mensen denken dat je hierbij geen band opbouwt met cliënten, maar dat doe je zeker wel!

Verder was ik op zoek naar plek waar ik mij ook meer op behandeling kon richten in plaats van alleen het groepswerk. Op de KBO geef je als groepsbegeleiders ook CGT modules, zoals motivatieanalyse, psycho-educatie over bijvoorbeeld slapen, modules waarbij herstel en structuur centraal staan en motivatiegroepen. Daarmee draag je echt bij aan de therapie. Je bent ook persoonlijk begeleider van een aantal cliënten en voert 1-op-1 gesprekken met hen.

Ik vind de samenwerking op de afdeling tussen de verschillende disciplines, zoals psychologen en verslavingsartsen, heel fijn. Je hebt elkaar echt nodig, want wij zijn de oren en ogen van de afdeling. Ze willen echt weten wat wij vinden en wij sparren over wat wij zien, wat wij denken wat nodig is of wat we anders kunnen doen. Samen komen we tot een behandelplan.

Onze manager en coördinatoren geven ons veel verantwoordelijkheid. Mijn manager zegt altijd: “Als ik er niet ben en je kan verantwoorden waarom je bepaalde keuzes maakt, is het goed. Dan mag je dat ook gewoon doen”.

Het leuke van werken op de KBO is dat je mensen echt ziet opknappen in 6 weken tijd. Ze krijgen weer vertrouwen en structuur. Je ziet de cliënten op meerdere vlakken gezonder worden. Dat ik ook CGT modules mag geven, geeft echt verdieping in mijn werk als groepsbegeleider.”