Als GZ-psycholoog ben je bezig met taken als regiebehandelaar, maar je kunt ook ACT-sessies, groepstherapieën en comorbide behandelingen geven.
Ik heb eigenlijk helemaal niet gekozen voor de verslavingszorg. Ik ben ooit gestart bij Brijder als stagiaire en ben in de verslavingszorg blijven hangen omdat ik het werk veel te leuk vind. Je ziet niet alleen de verslaving, maar ook de depressie, persoonlijkheidsproblematiek, ADHD, angst etc. Binnen Jellinek behandelen we veel zelf als GZ-psycholoog, bijvoorbeeld PTSS. Bij Jellinek kan je bedenken wat je leuk vindt en meestal kan je als GZ-psycholoog hier ook mee aan de slag.
Sinds dit jaar ben ik betrokken bij JellinekMinnesota. Ik vind het mooi dat ik na 15 jaar werken in de verslavingszorg, nog steeds onbekend terrein kan ontdekken en nieuwe dingen kan leren. JellinekMinnesota staat voor mij voor verbinding. Tijdens de behandeling wordt er steeds naar verbinding gezocht, ook als iemand zich terugtrekt. Je moet het doen samen met de groep. Uiteindelijk krijg je van de cliënten terug dat deze methode ervoor heeft gezorgd dat de behandeling is geslaagd.
We werken met het Minnesota-model bestaande uit 12 stappen. In de behandeling richt je je vooral op stappen 1, 2 en 3. Hier gaat het erover dat de cliënt erkent machteloos te zijn tegenover de ziekte verslaving, dat hij of zij hulp durft te vragen en dat dingen anders gedaan moeten worden om je leven te kunnen veranderen. Na de behandeling wordt iedereen gemotiveerd om naar meetings te gaan en sponsors te zoeken om weer te kunnen werken en de andere stappen te doorlopen.
Als GZ-psycholoog ben je bezig met taken als regiebehandelaar, maar je kunt ook ACT-sessies, groepstherapieën en comorbide behandelingen geven. Je krijgt bij JellinekMinnesota veel dankbaarheid terug vanuit de cliënten, die leren verbonden te zijn en veel te delen. Dit doen ze ook naar jou als behandelaar en dat is heel fijn!’