Ontmoet kwaliteitsadviseur Saranna

Naam: Saranna Maureau
Functie: Adviseur Kwaliteit en Beleid, Scrummaster Roads Digitaal
Specialisme: Roads

Wie ben je en wat doe je bij Arkin?
Ik ben adviseur kwaliteit en beleid bij Roads sinds 2016. Tijdens de coronacrisis ben ik ook projectleider Roads Digitaal geworden. We hebben in die tijd bij Roads veel gedigitaliseerd. Dan moet je denken aan thuisbuisvideo’s om mensen ook vanaf huis inhoud en activiteiten te geven, maar ook chatmogelijkheden zodat mensen elkaar toch konden spreken. Omdat we het vanuit Roads belangrijk vonden aansluiting te maken met het Arkin-brede programma Digitale zorg heb ik contact opgenomen. Na een brainstormsessie hebben we een aantal use cases bedacht en daar zijn we met een team mee aan de slag gegaan. ​​​​​​

Wat is jouw rol binnen het programma Digitale Zorg?
Aanvankelijk was ik vanuit de inhoud betrokken als lid van het team. Toen onze scrummaster wegging, heb ik die rol overgenomen. Ik ben toen scrummaster geworden van het Warm Welkom van Roads en van een pilot met een Raad & Daad-formulier in het Warm Welkom van de CAA. En omdat alle scrummasters in het programmateam zitten, maak ik daar sindsdien ook deel van uit.

Hoe is het om deel uit te maken van het programmateam?
Heel erg leuk, nog leuker dan ik van tevoren dacht. Er gaat een wereld voor je open, want je krijgt een inkijkje in alles wat er speelt. Het is specialisme-overstijgend en je krijgt er een zwik nieuwe collega’s bij die allemaal dezelfde passie, nieuwsgierigheid en dadendrang hebben. Een drive die bij mij past en die ik in het programma heel erg herken, is dat we de digitale oplossingen binnen Arkin mooier, makkelijker en beter willen maken.

Hoe zie jij je rol als scrummaster?
Als scrummaster ben je ondersteunend en breng je structuur aan, zodat je de acties die je als team afspreekt in steeds korte stukjes (sprints) voor elkaar kunt krijgen. Eigenlijk is het een beetje een technische rol. Bij mij zit er wel een beetje een rolvervaging in omdat ik vanuit de inhoud en een eigen specialisme scrummaster ben geworden. Ik scrum dus op processen waar ik zelf veel vanaf weet. Maar eerlijk gezegd vind ik dat niet echt erg omdat ik zo zowel op inhoud als op proces bij kan dragen.

Kun je iets vertellen over jouw use cases?
Het Warm Welkom van Roads is al een tijdje live, als eerste specialisme en daar ben ik best trots op. Dus iedere nieuwe deelnemer krijgt dit nu standaard en daarmee is het project afgerond. Verder zijn we op 1 november live gegaan met het Raad & Daad-formulier in het Warm Welkom van de CAA, dit is nu een soort pilot.

Een Raad & Daad-formulier, wat moet ik me daarbij voorstellen?
Mensen die op de wachtlijst staan kunnen via het formulier in Warm Welkom vragen stellen en ondersteuning krijgen om alvast zelf aan de slag te gaan op het gebied van dagbesteding, leefstijl of naastbetrokkenen. Raad en daad dus. Het grappige is dat we tot nu toe vooral formulieren terugkrijgen met de vraag om informatie over de wachttijd. Daar is dit formulier niet voor bedoeld, maar we geven natuurlijk wel antwoord en checken dan meteen of iemand tijdens de wachttijd behoefte heeft aan ondersteuning. Daarnaast laat dit zien dat er bij mensen veel behoefte is aan persoonlijke informatie over wachttijden. Van de mensen die om ondersteuning hebben gevraagd, hebben we er daadwerkelijk al een aantal kunnen helpen en dat maakt het nu al waardevol.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?
Bij alles wat we doen, nemen we het cliënten- en medewerkersperspectief mee, maar de techniek die we gebruiken, zou naar mijn gevoel nog gebruiksvriendelijker kunnen, zeker voor een cliënt met een vol hoofd. Ik hoop dat daar het komend jaar nog stappen in worden gezet en ik vind het heel leuk daarbij te zijn. Want ik geloof erin dat digitale zorg een belangrijk aanvulling is op de reguliere zorg. Als dit goed, makkelijk en handig is, gaan mensen het vanzelf gebruiken en hoef je ze niet te overtuigen. Ik hoop dat er meer collega’s zijn die zich daar hard voor willen maken.

Wil je net als Saranna de digitale zorg bij Arkin vooruit helpen en zie jij een rol als scrummaster wel zitten? Meld je dan aan bij Liesbeth Eibergen: liesbeth.eibergen@arkin.nl

Lees hier ook het interview met scrummaster Ineth Bekker.