Ontmoet trajectcoach Hanna

Foto HannaNaam: Hanna
Functie: IPS trajectcoach Jeugd
Specialisme: Roads

‘Als IPS trajectcoach jeugd help ik jongeren die een eerste psychose hebben gehad weer richting werk of een opleiding. Naast het gericht op zoek gaan naar werk of een opleiding is het behouden daarvan ook zeer belangrijk. Bijna de helft van mijn case load bestaat uit jongeren die op zoek zijn naar een opleiding. Maar het is ook mogelijk dat ze al een opleiding volgen en dat graag willen blijven doen. De andere helft van mijn case load is op zoek naar werk. Samen onderzoeken we wat de kandidaat wil op het gebied van werk in de toekomst. Waar wordt de kandidaat blij van? Waar liggen de interesses? We hebben daarvoor verschillende tools die we kunnen inzetten, bijvoorbeeld een beroepskeuzetest. Soms ga als IPS trajectcoach mee naar open dagen of op bezoek bij de werkgever.

Naast het coachen van jongeren, heb ik ook veel contact met werkgevers. Onze doelstelling is dat meer werkgevers openstaan om jongeren in dienst te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sommige jongeren hebben net wat meer begeleiding nodig of begrip vanuit de werkgever voor de situatie. Niet iedereen kan volle dagen meedraaien of veel taken tegelijk uitvoeren. Als je als werkgever begrip toont, dan kun je jongeren op weg helpen. Het mooie aan IPS is dat de begeleiding niet stopt na plaatsing, maar dat je iemand ook daarna blijft ondersteunen. Het starten van een nieuwe baan of een opleiding kan een hele grote verandering zijn in het leven van de kandidaat.

Ik haal veel plezier en voldoening uit mijn werk. Mijn grootste drijfveer is dat ik vanuit ervaring weet hoe belangrijk het is voor jongeren om ergens bij te horen. Werk en opleiding is van belang om mee te doen in de samenleving. Het grootste compliment is dat ik betrokken ben, maar dat de kandidaat uiteindelijk zelf de regie in handen heeft. Dat vind ik belangrijk.

Roads heeft voor het onderdeel IPS een prijs gewonnen. Toen ik dat las, dacht ik ‘voor zo’n mooie organisatie wil ik graag werken’. Daarnaast wilde ik heel graag werken met jongeren en dat kan bij Roads. De werksfeer is heel fijn, er heerst geen hiërarchie en dat werkt voor mij heel prettig. Je hebt eigen inbreng over hoe jij je werk wil uitvoeren. Je kunt bij Roads heel veel interne trainingen volgen. Mijn collega’s staan altijd voor mij klaar als ik vragen heb over mijn case load of de uitvoering voor mijn werk. Er is altijd wel iemand die even mee wil kijken.’