Psychotherapeut & GZ-psycholoog Katinka

Katinka de Boer is psychotherapeut en GZ-psycholoog bij NPI.

In deze behandelingen neem je ook jezelf mee
“NPI is een van de elf gespecialiseerde zorgaanbieders van Arkin. Wij behandelen cliënten die te maken hebben met persoonlijkheidsproblematiek, zoals dwangmatige, vermijdende, afhankelijke, borderline en narcistische persoonlijkheidsstoornissen, en soms antisociale of trekken van andere persoonlijkheidsstoornissen. Mijn ervaring begon in 1997 als psycholoog en inmiddels ben ik acht jaar werkzaam als psychotherapeut / GZ-psycholoog bij het NPI waar ik mensen behandel met langdurige persoonlijkheidsproblemen. Dit doe ik onder andere met behulp van schematherapie.”

“Ons team heeft een schat aan kennis en ervaring op het gebied van schematherapie en persoonlijkheidsstoornissen”

Langdurig traject
“Woorden die mijn werk beschrijven zijn onder meer: uitdagend, moeilijk en bevredigend. De behandeltrajecten die we aangaan met onze cliënten zijn vaak langdurig, meestal een jaar of twee jaar, soms meerdere keren in de week. Dat vraagt natuurlijk iets van de cliënt, maar ook van de behandelaar. Je moet dit willen én kunnen, want je neemt jezelf ook mee. Het traject vraagt inzicht in jezelf en waarom je reageert zoals je doet op mensen en omstandigheden. Met sommige cliënten klikt het meteen en verloopt het traject heel harmonieus. Maar soms is het lastig, dan is het contact in eerste instantie moeizaam en is het hard werken om verbinding met de cliënt te krijgen. Jouw taak is dan om op zoek te gaan naar de oorzaak daarvan. Vaak heeft dat te maken met de problematiek van de cliënt en de reden waarom diegene bij jou terecht is gekomen. Dat zijn ook de dingen waar mensen in het dagelijks leven tegenaanlopen. Maar je moet jezelf ook regelmatig een spiegel voorhouden.”

Breuken helen
“Het aangaan van breuken en conflicten in de therapeutische relatie is juist iets wat heel lastig is voor deze mensen. Als je kunt bijdragen aan het helen van breuken, kun je zó veel betekenen voor het verdere leven van iemand. Van de behandelaar vraagt het om zelfkennis, inhoudelijke kennis en ervaring, en wellicht ook om wat aanleg en talent voor het vak. Het is mooi meegenomen als je hier zelf ook feeling voor hebt, als je van nature al aanvoelt hoe je deze mensen zou kunnen helpen. Maar bovenaan staat toch vooral de wíl om cliënten verder te helpen, om samen met hen op onderzoek te gaan en de onderste steen boven te halen. Dat is een enorme uitdaging.”

Fantastische mensen
“Uiteindelijk zijn mijn cliënten gewoon fantastische mensen, allemaal. Dat is het probleem ook niet. Ze hebben echter een traumatische geschiedenis, waardoor ze gedragingen hebben ontwikkeld die in hun directe omgeving en in de maatschappij minder geaccepteerd zijn. Hierdoor zijn ze in de problemen gekomen. Maar als je samen op zoek kunt gaan naar de oorzaak van die problemen en ze vervolgens iets terug kunt geven wat ze in hun jeugd niet gekregen hebben, dan is dat zó helpend. Ze inzichten geven, ze laten begrijpen waarom dingen gebeuren en die kennis vervolgens omzetten in iets positief geeft ontzettend veel voldoening.”

“As je mensen iets terug kunt geven wat ze in hun jeugd niet gekregen hebben, is dat zó helpend”

Niet bezuinigd op intervisie
“Aangezien je jezelf meeneemt in de behandelingen, is intervisie voor ons onmisbaar. Twee keer per week heb ik gesprekken met collega’s, dat houd je bij de les. NPI heeft intervisie dan ook hoog in het vaandel staan. Hier wordt gelukkig niet op bezuinigd, dus dat is goed geregeld. Wat bij ons ook goed geregeld is, is dat jonge collega’s kunnen leren van de ervaring van de oudere collega’s. Zo ben ik eveneens supervisor op het gebied van schematherapie, om ze te helpen bij behandelingen die tot doel hebben om ingesleten patronen te doorbreken. We merken weleens dat tegen het NPI wordt opgekeken, maar jongere collega’s hoeven bij ons dus bepaald geen barrière te voelen om zich te melden; we werken heel veel samen en doen veel aan kennisoverdracht en het delen van ervaringen. Er heerst hier een heel open en uitnodigende cultuur. Een goede plek om te leren en ervaring op te doen dus.”

Sociale omgeving
“Verder ontbreekt het hier niet aan een sociale omgeving. Arkin is een grote organisatie, er zijn zo’n 4000 mensen in dienst. Maar dat betekent niet dat we elkaar niet zien. Laatst hadden we een feest waar wel 2600 mensen aanwezig waren. Maar we hadden bijvoorbeeld ook een lunch met de 40 mensen van onze locatie in Amsterdam-Noord. Het NPI zelf telt ongeveer 400 mensen, onder wie 50 schematherapeuten verdeeld over 5 vestigingen. Hier in Amsterdam-Noord werken 21 schematherapeuten verdeeld over 3 teams. Die teams zijn niet zo groot vanwege de nascholing die we met elkaar hebben, wat in relatief kleine groepen het meest effectief is. De collega’s binnen ons team hebben samen een schat aan ervaring en kennis op het gebied van persoonlijkheidsstoornissen. Samen overleggen we over technieken en casuïstiek, maar natuurlijk willen we ook van elkaar weten hoe het met de ander gaat.”

“Mijn werk is uitdagend, moeilijk en kan heel veel voldoening geven”

Leren en inspireren
“Naast het contact met je collega’s en de intervisie die we meerdere keren per week met elkaar hebben, krijg je binnen het NPI ook een opleidingsbudget om naar eigen inzicht te besteden. Afhankelijk van de aard daarvan kan training binnen of buiten werktijd gevolgd worden. De nascholing om mijn supervisorschap te kunnen behouden, kan ik binnen werktijd doen. Een cursus yoga behoort ook tot de mogelijkheden, maar dat moet dan bijvoorbeeld buiten werktijd om gebeuren. We hebben ook een vitaliteitsbudget; daarvan heb ik mijn sportabonnement deels betaald en het fietsplan heb ik gebruikt om een nieuwe fiets aan te schaffen. Verder worden we binnen het NPI ook echt aangemoedigd om congressen te bezoeken, workshops te geven en allerlei activiteiten te ondernemen om van te leren en om geïnspireerd te blijven.”

Plan een vrijblijvend gesprek

Kom erachter welke van onze 11 specialismen het beste bij jou passen. Plan direct een gesprek in over jouw toekomst binnen Arkin.