Verpleegkundige Myrthe

Myrthe van Opzeeland rondde in 2019 haar bacheloropleiding Verpleegkunde binnen Arkin af. Maar daarmee had de verpleegkundige naar eigen zeggen ‘nog niet genoeg geleerd’. In 2021 begon ze aan de tweejarige masteropleiding GGZ-Verpleegkunde. Een keuze die voor haar vele deuren heeft geopend: ze start met haar eigen poli seksuele gezondheid binnen Arkin. “Als ik deze master niet had gevolgd, had ik dit niet kunnen doen”, legt ze uit. “Dan had ik misschien wel gesignaleerd dat we te weinig aandacht besteden aan seksuele gezondheid, maar dan had ik deze actie niet ondernomen. Want ik had die verdiepende kennis dan niet gehad.” 


Myrthes droom
“Ik heb altijd al gedroomd van een carrière in de ggz. Van jongs af aan ben ik blootgesteld aan het beroep verpleegkundige”, vertelt ze. Myrthe groeide op in een verpleegkundigenfamilie: “IC-verpleegkundigen, psychiatrisch verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten, ik had ze allemaal om mij heen”, legt ze uit. “Ik weet nog dat ik vroeger altijd een soort kriebeltje in mijn buik voelde als ik in een ziekenhuis kwam.” Toen ze op de havo een beroepsvoorbereidende stage bij verschillende teams van Arkin mocht volgen, had ze haar keuze gemaakt: “Op dat moment is mijn interesse in de psychiatrie ontstaan.”

Een veelzijdige loopbaan, volledig binnen Arkin
In 2016 startte Myrthe met de bacheloropleiding Verpleegkunde. Ze had een leerlingencontract bij Arkin en werkte dus gedurende haar hele bacheloropleiding bij Arkin. Haar theorielessen volgde ze aan de Hogeschool van Amsterdam. “Ik volgde natuurlijk lessen, maar ging ook gelijk aan het werk bij Arkin. Ik begon bij de ouderenkliniek, toen mocht ik aan de slag bij de kliniek op de Eerste Constantijn Huygensstraat en daarna kwam ik bij het forensisch FACT terecht. Daar rondde ik mijn bachelor ook af: ik ben daar afgestudeerd.” En daar bleef het niet bij: later volgde Myrthe de masteropleiding GGZ-Verpleegkunde bij Arkin en nu is het zover dat ze haar eigen poli binnen de organisatie start.

“Ik was nog láng niet uitgeleerd”
Na het afronden van haar bacheloropleiding werkte Myrthe anderhalf jaar bij de crisisdienst. En daarna ging ze terug naar het forensisch FACT. Terwijl ze daar werkte, startte ze ook met de masteropleiding GGZ-Verpleegkunde. “Al toen ik net was afgestudeerd en bij de crisisdienst werkte, merkte ik dat ik nog láng niet uitgeleerd was.” Gelukkig kwam er al snel er iets moois op haar pad: “Mijn manager had een mail gekregen dat Arkin de masteropleiding GGZ-Verpleegkunde wilde gaan aanbieden. Ze vroeg of dit misschien iets voor mij was.” Myrthe besloot om deze kans met beide handen aan te grijpen: “Ik wilde dit heel graag doen.”

Eigen poli
Myrthe is na het afronden van de masteropleiding bij Arkin gebleven, maar naar een andere werkplek verhuisd. “Ik was een beetje bang dat als ik op dezelfde werkplek zou blijven, ik zou vervallen in mijn oude routines.” Terwijl ze na het afronden van haar masteropleiding natuurlijk heel veel nieuwe kennis op zak had: “Ik had zin om naar een nieuwe plek gaan. En om daar mijn eigen rol vorm te geven op basis van alle kennis die ik tijdens de master heb opgedaan.” En dát is gelukt! Myrthe schreef haar masterthesis over seksuele gezondheid. En nu gaat ze – naast haar standaardwerkzaamheden – een poli seksuele gezondheid starten. “Ik ga met cliënten kijken naar wat seksuele gezondheid eigenlijk is: hoe tevreden zijn ze over hun seksuele gezondheid? En wat zouden ze er eventueel aan willen verbeteren?”, legt ze uit. Het idee van de poli ontstond gelijk bij het arbeidsvoorwaardengesprek dat Myrthe op haar nieuwe werkplek had: “Ik vertelde over mijn masterthesis en ze vonden het zo’n goed onderwerp en waren het ermee eens dat ik hier meer mee moest doen.” Ze vult aan: “In samenspraak hebben we toen besloten dat ik deze poli zou starten.”