Ontmoet verpleegkundige Denise

Foto DeniseNaam: Denise
Functie: Verpleegkundige
Specialisme: Veteranen Intensieve Behandelunit (VIBU), Sinai Centrum

“Elke dag vind ik een succes. Een succes is dat je iets kan bijdragen aan de groei die mensen maken en ze weer in het leven durven te staan na de behandeling. Dat iemand weer partner of vader kan zijn.

Ik heb zelf voor de VIBU gekozen, omdat ik een achtergrond als militair heb en veteraan ben. Toen de afdeling in 2018 werd geopend en ik de vacature zag was ik meteen verkocht. Het was een nieuw concept dat nergens anders werd aangeboden binnen Nederland. Dat hebben we samen met de behandelaren vorm mogen geven en dit is nu een heel mooi behandelprogramma voor veteranen met PTSS geworden.
Een behandelprogramma waar ik trots op ben.

Het is een 12-weeks behandelprogramma waar de veteranen allemaal tools krijgen aangeboden om weer om te gaan met alledaagse zaken. Daarnaast werken ze ook aan traumaverwerking. Dit doen ze door groepstherapie, individuele therapie en exposuretherapie. Als verpleegkundige lever je daar ook een grote bijdrage aan, dat maakt het werk superleuk. Je gaat bijvoorbeeld samen met de veteraan op pad als vorm van exposure.

Exposuretherapie betekent dat we samen met de veteranen kijken: waar ben je bang voor en wat doe je niet meer. Bijvoorbeeld dat, als zij op uitzending nare dingen hebben gezien met kinderen en speeltuinen, ze niet meer met hun eigen kinderen naar de speeltuin durven. Wij gaan dan kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat ze dit wel weer kunnen. Dan ga je naar zo’n situatie, zoals een speeltuin toe en ga je een gesprek aan over wat voor veiligheidsgedrag je vertoont en wat je achterwege wil laten. Je coacht iemand dus echt om met dit soort situaties om te gaan.

Dit is maar één van de vele dingen die we doen. We zijn bijvoorbeeld ook persoonlijk begeleider van een aantal cliënten. Daarvoor voer je gesprekken met de veteraan zelf maar ook met de naasten van deze veteraan. Je levert een bijdrage aan het behandelplan en het signaleringsplan, organiseert bijeenkomsten voor naasten en je sport samen (bijvoorbeeld voetbal of pilates). Daarnaast ondersteun je de behandelaar in groepstherapieën. Het fijne is dat alles heel laagdrempelig is en je daarom zo bij de behandelaar binnen kunt stappen.

Het is een leuke doelgroep om mee te werken. Ze zijn direct en je kan ook direct terug doen. Ik hou van de humor, waardoor we allemaal makkelijker de dag door komen. Je moet wel stevig in je schoenen staan en je grenzen aangeven. Je moet jezelf zijn en geen rol aannemen. Daar prikken ze zo doorheen. Daarom is het juist leuk om hier te werken, want je kunt echt jezelf zijn!’’

Enthousiast geworden over werken bij het Sinai Centrum? Bekijk alle vacatures