Ontmoet verpleegkundige Marriët

Foto MarrietNaam: Marriët
Functie: Senior verpleegkundige IBA
Specialisme: Sinai Centrum

“Als het om zingeving in je werk gaat, dan zit ik bij de Intensieve Behandelafdeling (IBA) op mijn plek.

Ik heb na 20 jaar in het ziekenhuis te hebben gewerkt de overstap gemaakt naar de ggz. Ik merkte dat ik in het ziekenhuis weinig ruimte had voor de psyche van de mens. Ik wilde hier meer van weten en over leren. Daarom heb ik destijds de stap gezet om aan de slag te gaan bij de IBA. We werken hier met cliënten met verschillende problematiek, onder andere gerelateerd aan trauma en herstel van depressie.

Het werk in de ggz is heel bijzonder. Vaak vragen mensen aan mij, ‘Is dit complex werk?’. Dat is het, maar het is ook werken met hele mooie mensen die ernstige incidenten hebben meegemaakt. Mensen die hier in opname komen hebben het echt moeilijk. Tijdens de opname hebben zij het over het algemeen nog lastiger, omdat ze traumatische gebeurtenissen opnieuw ophalen. Ik vind het zo moedig van ze dat ze dit kunnen en ben dan ook blij dat wij deze mensen kunnen ondersteunen in de behandeling die zij nodig hebben.

Wij helpen de cliënten met groepsmodules of gaan met een psycholoog en cliënt in driegesprek. Maar denk ook aan een zelfzorgmodule. We zoomen dan echt in op wat de cliënten kunnen doen om de zelfzorg te kunnen verbeteren, in de breedste zin van het woord. Bijvoorbeeld: slaapritme, dagbesteding en zingeving. Het is mooi om te zien hoe er tijdens de opname een band wordt gevormd tussen de cliënten, verpleegkundigen, groepsbegeleiders en behandelaren.

Je hebt ook veel 1-op-1-gesprekken, met name met mensen die naar de sessie toegaan met oplopende spanning, of juist net uit een sessie komen en hoog in hun spanning zitten. Samen met de cliënt kijken naar wat deze nodig heeft, wat zij zelf kunnen doen en waar eventuele hulp bij nodig is.

We werken vanuit oplossingsgericht gedachtegoed dat gebaseerd is op de positieve psychologie. Dus niet kijken naar wat nu niet lukt, maar wat lukt je eventueel nu wel. Ik vind dat heel mooi, want zo probeer je sombere gedachten om te buigen naar helpende gedachten/lichtpuntjes.

Het is een heel fijn team om in te werken. Ik moet zeggen een van de fijnste teams waar ik ooit in heb gewerkt. Het voelt als een warm bad en iedereen mag zichzelf zijn. Er is een grote diversiteit aan collega’s  aanwezig. Iedereen vult elkaar aan, van junior tot senior, verpleegkundige tot groepsbegeleider, ieder met haar/zijn kwaliteiten. We doen het samen!”